8 Voordelen van dagelijks water drinken

Leer over de voordelen van dagelijks water drinken

U hebt vast wel eens gehoord dat water drinken essentieel is voor onze gezondheid. In feite, als we stoppen met drinken, zouden we niet langer dan een week kunnen overleven. Maar weet je waarom?  

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water en het heeft vele belangrijke functies, zoals het regelen van de lichaamstemperatuur, het ondersteunen van de hersenfuncties of het helpen bij de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

Voedingsdeskundigen raden aan ten minste 8 glazen water per dag te drinken, wat neerkomt op 2-3 liter water. Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is voor deze regel, is gehydrateerd blijven van vitaal belang voor het goed functioneren van het immuunsysteem en het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Hieronder hebben wij enkele voordelen van drinkwater opgesomd om u bewust te maken van het belang ervan.

1. Vermindert het risico op hartproblemen

Als we water drinken, vooral voor het slapengaan, helpen we zuurstofrijk bloed rondpompen in de uren dat we het grootste risico lopen op een hartaanval. 

Volgens verschillende studies hebben mensen die acht of meer glazen water per dag drinken een lager risico op hartproblemen dan mensen die minder dan twee glazen drinken. 

2. Voorkomt en elimineert hoofdpijn 

Een ander voordeel van water drinken is dat het hoofdpijn voorkomt en helpt verminderen.

Een van de meest voorkomende symptomen van uitdroging bij mensen is hoofdpijn en migraine. Het wordt aanbevolen om water te drinken zodra u deze symptomen krijgt en andere dranken die schadelijk kunnen zijn, zoals alcohol of koffie, te vermijden.

Een gladdere huid is een van de voordelen van elke dag water drinken.

3. Geeft het lichaam meer energie

Voldoende water drinken activeert het metabolisme van het lichaam en geeft ons een energieker gevoel. Deze effecten houden bij mensen ongeveer een uur aan. 

4. Vermindert de kans op blaaskanker

De American Cancer Society heeft verklaard dat water blaaskanker voorkomt. Een verhoogde vochtinname verhoogt de frequentie van het urineren, waardoor de concentratie van carcinogenen in de blaas aanzienlijk daalt.

5. Helpt bij het wegspoelen van afvalstoffen

De consumptie van water helpt afvalstoffen af te voeren via zweet, urine en stoelgang.

Zweet regelt de lichaamstemperatuur tijdens het sporten of op warme plaatsen. Daarom moet je water drinken om vocht te vervangen dat je door zweten verliest. 

Anderzijds zijn de nieren ook belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen via de urine. Voldoende waterinname kan de nieren helpen efficiënter te werken en nierstenen te voorkomen.

Veel water drinken is essentieel voor een gezonde levensstijl

6. Helpt je gewicht te verliezen

Het drinken van de juiste hoeveelheid water helpt u uw lichaamsgewicht op peil te houden. Veel water drinken kan echter ook helpen om gewicht te verliezen. Wanneer u uw waterinname verhoogt, versnelt uw stofwisseling, waardoor het aantal calorieën dat u gedurende de dag verbrandt, toeneemt. 

Water heeft een verzadigend effect, dus sommige deskundigen raden aan om voor elke maaltijd een grote hoeveelheid water te drinken. 

7. Kater symptomen verminderen

Een kater verwijst naar de onaangename symptomen die we ervaren na het drinken van alcohol. Alcohol is een diureticum, dus het zorgt ervoor dat je water verliest als je het drinkt. Dit leidt tot uitdroging. 

Hoewel dit niet de hoofdoorzaak van katers is, kan het symptomen veroorzaken zoals dorst, vermoeidheid, hoofdpijn en een droge mond. Een goede manier om een kater te verminderen is het drinken van een glas water tussen de alcoholische dranken door en één glas voor het slapengaan. 

8. Helpt om u een gladdere huid te geven 

Ten slotte is een ander groot voordeel van water dat het de elasticiteit van de huid verbetert, waardoor deze gezonder, zachter en gladder wordt. Als je een prachtige teint wilt hebben, weet je wat je moet doen!